Item(s): 0 | Totaal: €0,00
Bekijk inhoud | Afrekenen

Inbakerdoek


De afgelopen jaren is het inbakeren, swaddelen of wrappen van baby’s steeds populairder geworden. Terecht, want voor veel onrustige en beweeglijke kindjes is het een uitkomst. Wanneer een baby op de juiste manier in een inbakerdoek is ingewikkeld, kan dit veel prikkels wegnemen waardoor het kindje lekker kan slapen. Inbakeren gebeurt al eeuwenlang, en wanneer het op de juiste manier gebeurt kan het voor veel rust en geborgenheid zorgen. Inbakerdoeken zijn verkrijgbaar van verschillende merken, namelijk Aden en Anais, Fresk, Kidscase home, Lässig en Lodger.


Waarom een inbakerdoek?

Een inbakerdoek helpt het kindje om op een geborgen manier rustig in slaap te vallen. Door het kindje in te bakeren voorkom je dat hij of zij overprikkeld raakt. Met een inbakerdoek wordt letterlijk een grens geboden, waardoor de baby zich veilig voelt en goed kan ontspannen. Wanneer er bij een huilbaby geen duidelijke oorzaak is voor het huilen kan het inbakeren met een inbakerdoek voor meer rust zorgen. Een andere handige tool voor een onrustige slaper is de Baby shusher, hiermee wordt het sussende geluid nagebootst dat veel ouders van jonge kinderen urenlang maken. 

Hoe werkt een inbakerdoek?

Inbakeren met behulp van een inbakerdoek gebeurt door de armpjes naar beneden langs het lichaam te leggen. De baby wordt dan in de inbakerdoek gewikkeld, waarbij de doek stevig om het bovenlichaam en losser rond de beentjes wordt gewikkeld. Het is voor de ontwikkeling van de heupjes belangrijk dat de benen ongeforceerd kunnen liggen. De inbakerdoek moet echter wel gesloten zijn aan de onderkant, zodat de baby niet kan omrollen. Wanneer je het lastig vindt om je baby op de juiste manier in te bakeren kan een inbakerslaapzak een uitkomst bieden. Hierin kan het kindje gemakkelijk (deels) ingebakerd worden.


Voor welke leeftijd is een inbakerdoek?

Een inbakerdoek kan gebruikt worden vanaf de geboorte. Juist voor een pasgeboren baby kan een inbakerdoek het geborgen gevoel van de baarmoeder geven. Vanaf ongeveer 3 maanden is het veiliger om de baby met de armen los in te bakeren. Vanaf deze leeftijd beginnen de meeste baby’s met omrollen, en wanneer de armen in de inbakerdoek zitten is het moeilijker om terug naar de rug te rollen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bouw het inbakeren met een inbakerdoek af vanaf 4 maanden, en stop hier uiterlijk bij 6 maanden helemaal mee.