Item(s): 0 | Totaal: €0,00
Bekijk inhoud | Afrekenen

Tog rating wat is dat

informatie over Tog rating

Wat is TOG waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. Om daarin een goede balans te vinden kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Als hulpmiddel, niet als wet.

Hou een maximum aan van 4.0 TOG om jouw baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Nu is deze binnenshuis meestal redelijk stabiel en gemiddeld, maar een natte luier isoleert bijvoorbeeld minder dan een droge luier. In niet-ademende kleding kan je baby vochtig worden en van met een vochtig huidje koelt hij af. Gewassen beddengoed en kleding hebben een lagere isolatiewaarde, betere luchtdoorlaatbaarheid en nemen beter transpiratievocht op dan nieuwe, ongewassen kleding.

Gemiddelde TOG waarden *

Rompertje zonder of korte mouw 0.2 TOG
Laken 0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen 1.0 TOG
Oude deken (1 laag) 1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag) 2.0 TOG

Volgens de Britse Textiel Technology Groep
(download pdf Worcestershire Safe Sleeping Guideline)

Op basis van de waarden die diverse fabrikanten afgeven, geldt dit voor babyslaapzakken:
Zomerslaapzak 0.3 1.0 TOG
Winterslaapzak 2.5 3.5 TOG

En deze TOG waarden voor inbakerdoeken:
0.2 2.9 TOG

Dat is nogal een range. Tot een binnentemperatuur van 24 C kun je je baby te slapen leggen met 1.0 TOG. Is het warmer, dan is het mijns inziens geen geschikt moment om te starten met inbakeren. Als je baby al langere tijd wordt ingebakerd, kunnen warme dagen aanleiding zijn om af te bouwen.

Testen op TOG waarde gebeurt in Nederland door TV Rheinland in Enschede, een onafhankelijk testinstituutAls je echter te vroeg afbouwt, zal je baby het door onrust mogelijk warmer hebben dan dat hij het had toen hij nog ingebakerd sliep. Bij zomerse temperaturen gaat het om een persoonlijke inschatting. Overleg met je consultatiebureau als je twijfelt.

En je ziet, ook al is het warm, je kunt je baby gerust in een rompertje en onder een laken te slapen leggen. Het rompertje zal transpiratievocht opnemen en een stevig ondergestopt laken geeft je kindje een gevoel van geborgenheid.

Testen op TOG waarde gebeurt in Nederland door TV Rheinland in Enschede, een onafhankelijk testinstituut. Dit instituut geeft de volgende TOG waarden als richting:

24-27 C < 1.0 TOG
21-23 C 1.0 2.0 TOG
10-20 C 2.0 3.5 TOG

Nogmaals, alle informatie en waarden zijn aanwijzingen en bedoeld voor babys die zichzelf op temperatuur kunnen houden. Elk kind is anders, je zult de ideale combinatie voor jouw baby snel leren kennen.